Maja Ivanova - News
Detska_klinika_paketcinja1
Г-ѓа Иванова им подари новогодишни пакетчиња на децата во Клиниката за детски болести
Sunday, 31 December 2017 12:42
There are no translations available.

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, денеска ја посети Клиниката за детски болести во Скопје, и на децата кои се лекуваат на клиниката им подели новогодишни пакетчиња по повод Новогодишните и Божиќните празници.

- Традиционално, последниот ден од годината го поминувам со децата коишто се хоспитализирани на Детската клиника во Скопје, и за жал новогодишната ноќ ќе је пречекаат овде. Новогодишните подароци што денеска им ги дадовме барем за миг ќе ја вратат насмевката и радоста на детските лица. Посетите на детската клиника ми се секогаш драги, затоа што сум овде за да поддржам, да поттикнам, или да се вклучам во реализација на некој проект кој што значи подобрување на здравствената заштита на децата во Република Македонија, изјави г-ѓа Маја Иванова.

Г-ѓа Иванова во 2013 година беше покровител на Националната донаторска кампања под мотото „Да помогнеме навреме", со која, со целосна поддршка на Турската меѓународна агенција за соработка и развој-ТИКА, беше изграден Ургентниот центар на Клиниката за детски болести.

Detska_klinika_paketcinja3Под покровителство на г-ѓа Иванова, и со поддршка на ТИКА, годинава се финализираше и проектот за реновирање и опремување на Одделот за интензивна нега во рамките на Детската клиника, со кој се обезбеди нов и реновиран простор, најсовремена и модерна опрема и мебел, по сите најсовремени стандарди, со што се подобрија условите на Детска клиника и за буквално најмалите пациенти.

- Горда сум на овие два проекта, затоа што уште еднаш ќе потенцирам дека се одвиваа под мое покровителство, и дека интензивната нега и детскиот ургентен центар, можеме слободно да кажеме дека претставуваат едни од најубавите во овој регион, изјави г-ѓа Маја.

По повод Новата 2018 година, г-ѓа Иванова упати честитки до родителите на децата, до персоналот на Детската клиника и до медиумите.

- Да ви пожелам добро здравје среќа радост и успеси и се надевам дека секогаш од оваа клиника ќе имаме успешни приказни, дека децата се оздравени и се вратени кај своите семејства во прегратките на своите родители и во училишните клупи, порача сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова.

g-gja_Ivanova_Kran_Montana_02
Маја Иванова наградена со златен медал на форумот Кран Монтана
Friday, 07 July 2017 17:40
There are no translations available.

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, е наградена со Златен медал на форумот Кран Монтана, за нејзините активности, проекти и иницијативи од хуманитарен карактер, што и беше врачен на церемонија во рамки на 28. Годишна сесија на форумот Кран Монтана, во Барселона.

„Активностите што како сопруга на претседателот на Република Македонија ги преземав, се во областа на здравството, образованието и имаат социјален, но пред се хуманитарен карактер. Кога мојот сопруг ја презеде функцијата, почуствував дека можам да ја насочам својата енергија и своите активности, моето знаење и мојот ентузијазам за да поддржам, за да потикнам или реализирам иницијативи кои што ќе бидат за општо добро. Мојата цел ја насочив кон две сфери и тоа кон активности кон жените и кон децата, а посебно кон онаа најранливата категорија на децата со посебни потреби и со аутизам. Вложивме многу напори, многу иницијативи ги преточивме во проекти коишто добија своја реализација“, истакна сопругата на претседателот, г-ѓа Маја Иванова.

Како што посочи г-ѓа Иванова, под нејзино покровителство беа отварањето на Центарот за сензорска терапија за децата со аутизам, како и отварањето на Детскиот ургентен центар.

„Одовде можам да ви најавам и еден нов проект, една убава иницијатива што прерасна во реализација. За неколку дена ќе биде отворен и Центарот за интензивна нега на Детската клиника, проект што се одвиваше под мое покровителство што исто како и Ургентниот центар, се реализирани целосна финансиска поддршка на турската агенција ТИКА“, рече г-ѓа Иванова.

За неа, сите награди што се добиваат се поттик да се продолжи понатаму, за реализација на други иницијативи и заложби.

„Меѓутоа јас секогаш велам дека најголема наградата за мене, е кога ќе направите нешто за што ќе добиете една детска прегратка, еден детски бакнеж, или една детска насмевка, или кога ќе видите како едно здраво дете излегува од клиниката и се враќа во прегратките на своите родители, пријатели, баби и дедовци“, рече г-ѓа Иванова.

Златен медал на форумот Кран Монтана се доделува на етаблирани имиња од меѓународната јавност како признание за постигнувања во насока на похуман свет.

Сопругата на македонскиот претседател е вклучена во бројни активности што имаат социјален, образовен, здравствен предзнак, а пред се хуманитарен карактер и најмногу се посветени на децата, на нивното здравје и на нивните права, здравата исхрана и навики.

Под покровителство на г-ѓа Иванова во Скопје беше отворен Центар за сензорна терапија на деца со аутизам, а ја предводеше и националната кампања за отворање на првиот Ургентен центар на Детската клиника, прв од таков вид во Република Македонија и регионот.

Г-ѓа Иванова е покровител на повеќе проекти и иницијативи кои се однесуваат на жените, нивните права и женското здравје, меѓу кои серозевите кампањи, посветени на борбата против ракот на дојка. 

Сопругата на претседателот Иванов поддржува бројни општествено-корисни иницијативи и проекти во чиј фокус се ранливите категории.
g-gja_Ivanova_Kran_Montana_01princeza_tajland_2
Princess Maha Chakri Sirindhorn of Thailand visits the Republic of Macedonia
Sunday, 23 April 2017 00:00

The wife of the President of the Republic of Macedonia, Ms. Maja Ivanova, hosted Her Royal Highness Princess Maha Chakri Sirindhorn of Thailand, who is paying a visit to the Republic of Macedonia.
 

During the two-day visit to Macedonia, the Thai Princess visited some of the significant cultural - historical sites in Macedonia and got acquainted with the rich Macedonian culture, history and tradition.
 

At the meeting, Princess Maha Chakri and the President’s wife, Ms. Maja Ivanova, shared opinions and ideas for cooperation in the areas and activities they have in common and are part of the agendas of the two ladies.
 

Ms. Ivanova informed about the projects she is involved in and supports in the Republic of Macedonia. In this context, the wife of the Macedonian President referred to the initiatives taking place under her auspices related to women and children, primarily to the activities related to children with disabilities and child nutrition.
 

Both ladies agreed that this is a good opportunity and open door for possible future cooperation in the areas and topics they share common interest in.
 

princeza_tajlandThe Thai princess expressed appreciation for the hospitality in Macedonia, expressing readiness to initiate future joint activities through exchange of experiences and knowledge.
 

During her stay in Skopje, Mrs. Ivanova and Princess Maha Chakri visited the Monastery of St. Panteleimon and the complex “Macedonian Village” in Nerezi.
 

Princess Maha Chakri visited the Archaeological Museum, the Church of St. Spas, the Millennium Cross in Vodno, the Painted Mosque in Tetovo, the Matka Canyon, the Cave Vrelo, and strolled the Old Bazaar in Skopje and the Square “Macedonia”.
 

Within the visit, the Thai Princess was presented with the Lifetime Achievement Award by the Foundation “Alliance of Civilizations” - Skopje.
 

Princess Maha Chakri Sirindhorn is the third child of late King Bhumibol Adulyadej and Queen Sirikit of Thailand. She is the sister of the current King Maha Vajiralongkorn. The Thai Princess is a Special Ambassador to the UN World Food Program and Goodwill Ambassador of UNESCO for empowerment of minority children through education and protection of their intangible cultural heritage. In the past, she taught history at the Royal Military Academy in Thailand and now holds social and charitable functions and is chair of philanthropic organizations and foundations in her state.
princeza_tajland 

globalforum
Address by Mrs. Maja Ivanova at the Global Summit of Women Leaders
Friday, 17 February 2017 13:22

Your Excellencies, Distinguished Guests,
Ladies and Gentlemen, Women Leaders,

At the outset, I would like to welcome all of you present female panelists participating in the first Global Summit of Women Leaders in the Republic of Macedonia. I extend gratitude to the Chambers of Commerce and its President, Mrs. Daniela Arsovska, for the honor to be the patron of this important event and for inviting me to address the first women's leadership forum in the Republic of Macedonia.

Congratulations to the successful organization and implementation of the initiative which involves women leaders from our country and from abroad. Women leaders with a high and prominent profile and pronounced professional and personal integrity, who are proven especially in their profession and who deserve to be put on a pedestal and thus be a role model, especially for the young generations.

I welcome the inclusion of women leaders from the Republic of Macedonia in the Global Platform of Women Leaders from the public and private sectors, aimed at overall improvement of women's leadership, emphasizing the inspirational role of women leaders.

I am honored to be with you today and to present my role in the Macedonian society as the wife of the President of the Republic of Macedonia, namely the activities arising from that role.

Ladies and Gentlemen,

I take this opportunity to convey cordial greetings from my husband, the President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, who always supports initiatives that emphasize the woman, and welcomes the inclusion of women leaders from the Republic of Macedonia in the Global Platform for Women Leaders.

One of the dearest projects to my husband is the School for Young Leaders. He founded the School to provide the young ambitious and successful citizens of the Republic of Macedonia with the opportunity to develop their leadership skills and capacities and to contribute to the future positive development of the society and the environment in which they live and work. The mission of the School is to promote positive values among young leaders and future political, cultural and economic leaders of our country, but also to develop their capacity to address the challenges of today. What is particularly interesting is the fact that in the School for Young Leaders of President Ivanov, which is organized for 7 years so far, out of the total number of participants, approximately 280, 57% are young women leaders. I am convinced that some of the female participants in the School for Young Leaders will join the Global Platform of Women Leaders you promote today.

globalforum1Respected Attendees,

The image of women in the Macedonian society and the treatment she receives is combined expression of centuries-old traditions, culture and mentality of the Macedonian people on the one hand, and the political will and commitment of women in the past years of Macedonia's independence on the other. Women throughout history have created a combination of manners, appearance, values and culture that characterize the contemporary Macedonian woman. We, all the participants from the Republic of Macedonia, are representatives of many generations of women who have created this image that we live today. Therefore, we must be worthy representatives and serve as an example for the generations that come after us.

Ladies and Gentlemen,

Today, I would like to share with you that in my life I am lead by the reason, but love ennobles me. Since the early age, I realized that whatever I do in life, if I do not do it with love, understanding and commitment and if it does not leave a mark or make at least the slightest change has no meaning! I realized that if someone knows how to sympathize and allows support to elevate his activities, then each step leads to a brighter joint future. The experience once again showed me that on the way to improve our overall living, women are the most common, most persistent and most successful leader! She is present both in business and arts, in culture and social issues, in health and diplomacy, in journalism and administration ... Indeed, women are present everywhere, but what makes her presence special is her approach, sensitivity, refinement, intuition, determination and initiative.

The woman, as many times before, proved to be a real fighter, a pillar on which we can rely, who manages to elevate the deepest emotions and is ready to tame the deepest pain, and thus keep the smile on her face and sweetness of her words. The woman, a symbol of all family values and foundation of unity, generously shares her love, labor and gives herself in every role - as a wife, mother, friend, worker, professional, leader ...

Dear friends,

When my husband became President of the Republic of Macedonia, I wondered where to invest my efforts and capacity, in what area to get involved in terms of my new role in order to encourage and patronize as much as possible socially beneficial initiatives. Wondering and identifying the most appropriate areas, I realized that nothing is more or less significant. However, I had to decide in a few areas that I recognize as closer and more acceptable for my position. I would like to emphasize that all the activities undertaken as the wife of the President are being implemented by me as a woman and as a mother.

Therefore, dearest to me are the activities dedicated to children. I am particularly committed to activities for children with special needs, including my huge commitment for children with autism. I try and I think that thus far I have managed to strengthen their voice, but also to encourage the Macedonian public and the Macedonian institutions and to attract and directed their attention to this important issue. The last major project in this area was the opening under my auspices of the Special Center for sensory therapy for people with autism. In 2009, when I got involved in this field, there was not much information in the public about autism, it was not a topic that was frequently mentioned. So, I tried to be a mouthpiece for their rights, their needs and requirements, to convey to the public and to all relevant institutions a strong and clear message. When people call me their advocate, representative and defender, I proudly confirm that I enjoy that role!

Ladies and Gentlemen,

I see the role of a woman leader and even more of a woman who has the role of first lady in a society, as a position that can run many initiatives, organize many activities and campaigns and defend the disadvantaged and less numerous, those whose appearance is often invisible, unobtrusive, quiet and rare. Therefore, some of my activities are dedicated to the persons with rare diseases in the Republic of Macedonia.

Due to my activities at a national level, and because of my efforts in the context of improving the situation, treatment and care of people with rare diseases, for 4 consecutive years I am the European honorary patron of the European Organization for Rare Diseases - EURORDIS in Brussels. The rarity of the disease does not mean that it should be neglected, the rarity does not mean rare engagement and commitment on this issue. Rare diseases are often life-threatening diseases. It should not be perceived from the position of a number, but from the position of a life. My appeal is to try to provide better treatment, early diagnosis, to help for better access to the most effective treatments for patients with rare diseases, to engage and try to provide the best and appropriate medication and to fight for improved, worthy and quality life of each patient with a rare disease. In this regard, I am particularly glad that the Government of the Republic of Macedonia heard our voice and took concrete measures and allocates large amounts of resources to address the problem faced by the patients with rare diseases, most often it concerns their drugs, which are extremely expensive and the patients cannot provide them.

Esteemed Excellencies,

Most of my activities are dedicated to children and their health. I was the patron of the campaign "Healthy Food for Faultless Childhood" which was dedicated to the proper and healthy diet in children from the earliest age, which has grown from an initiative into a project of the Government of the Republic of Macedonia, which meant a systematic approach to the implementation of this campaign.

Yet, one of the dearest activities implemented under my auspices is the opening of the first ever Emergency Room at the Children's Clinic. The project was actually a national campaign involving the citizens of the Republic of Macedonia, but it later received support of the Turkish Agency for Support and Development. We managed to implement the project which is operational since 2013. The motto of the campaign was "Help on Time", but I added thereto: "where seconds mean life". Especially significant was the support of my husband and his words: we need to build a future for the youth and youth for the future, who gave his unreserved support, without hesitation, the moment he heard the concept of the project. It concerns our children, he said, they are the future of our country. Therefore, I am particularly proud of this project and I am glad that our children have far better and modern conditions for treatment.

I would like to announce, for the first time publicly, the opening of another, also very important project at the Children's Clinic. A complete renovation and equipping of the Intensive Care Unit of the Children's Clinic is under way, which is conducted under my auspices, with a primary and only goal to achieve the highest and most modern standards of pediatric services for the youngest patients.

globalforum3Ladies and Gentlemen,

I support many other activities dedicated to children, but here I would mention the continued collaboration with the SOS Children's Village and the patronage of their significant anniversaries, 10th and 15th anniversary, the visits to the Children's Village and socializing with children. Furthermore, the support I provide generally for children with disabilities, children without parental care, Special Olympics, activities with the specialized schools for children with special needs.

Dear Friends,

Besides the activities with children, as the wife of the President of the Republic of Macedonia, as a second area of strengthen engagement is the woman, her rights, position and health. As the wife of the President, but also as a woman, I regularly support the pink campaigns of my dear friends, the fighters from the Association "Borka - for each new day", also supported by the Alliance against Cancer. Whether it is the Rose Walk, a national campaign, a national conference or any other initiative, action or project, when it comes to the fight against breast cancer, I give my full and unreserved support to raise awareness among women about the need for early detection and early diagnosis of breast cancer. The chances of overcoming the disease are greater if detected at an early stage. My guiding thought in any activity in this area is if we encourage at least one woman to examine herself in time and thus detect the threat before it is too late, we have achieved the goal.

Ladies and Gentlemen,

These are some of my activities initiated or supported as the wife of the President of the Republic of Macedonia. There are indeed activities that include accompanying my husband on events in the country, as well as visits to foreign countries and participation in multilateral events. I am always active during the visits, there are special ladies' programs, where I use every opportunity to exchange views, experiences and positive examples on the areas I am engaged in.

In order not to take much of your time explaining all of my activities, I would take this opportunity to inform you on several other engagements. I am continually involved in the campaign "The Tree Day" which is primarily aimed at raising public environmental awareness. Furthermore, the celebration of the Christian holidays in our home is always respected at the highest level, and since we are in the presidential residence, the doors of our home are open to many groups of children who can feel the festive atmosphere together with my family. As a believer, I support many events of the Macedonian Orthodox Church and advocate for the return of the real and moral values among young people in our country.

Still, there are many more activities that I would like to speak of, in order to inspire and encourage more of you, women leaders, each in your respective field, to get engaged and involved in as many socially responsible initiatives and thus help those who most need support.

Availing myself of this opportunity, I would like to inform you that I am professionally engaged, with full-time employment in the Civil Aviation Authority of the Republic of Macedonia and I always try to balance the best I can between the activities as the wife of the President, the professional engagements, my private life and obligations.

Dear Friends,

At the end, I would like to mention our fellow citizen, the Holy Mother Teresa, who is a shining example, with her modest life, huge heart and great works, of how much we can achieve with dedication, pure heart and sincere love. The whole world knows her and is fascinated by the blessed mission of Mother Teresa, who dedicated her entire life to serving those in need, who will be remembered by her deeds and words. She is unconventional example of a woman leader, but she will be remembered and appreciated because she succeeded in her earthly mission! Holy Mother Teresa said: "We are not all meant to do great things. Yet, we can do small things with great love". "No matter how much you do, it is important how much love you give in what you do". These are the moral lessons I am guided by in my life. With love, dedication and commitment we can achieve a lot if we are consistent and persistent in our plans and set goals.

Thank you.

globalforum2

zlata_meglenska_hor_8
Обраќање на божикниот концерт „Божик - слава“
Saturday, 07 January 2017 22:56
There are no translations available.

Почитуван Архиепископ Охридски и Македонски, Ваше Блаженство г. г. Стефан,
Почитуван Претседател на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов,
Почитувано свештенство, Почитувани верници,


ХРИСТОС СЕ РОДИ, навистина се роди!

Во новата 2017 година ви посакувам добро здравје за вас и вашите ближни, спокојство во вашата душа, мир во вашите срца, хармонија во вашиот дом и многу радости во вашиот живот.

Почитувани присутни,

Ова се несекојдневни денови во Македонија. Нашите улици, нашите домови и нашите елки се накитени со безброј светилки. Некој ќе рече дека тоа е сосема нормално, бидејќи ја прославуваме Новата Година.

Но, малкумина знаат дека славењето на новата година е нов феномен, не постар од 80-тина години.

Многумина заборавија дека светилките светат, не заради новата година, туку пред сè, поради Божиќ.

Но, зошто Божиќ?

За да разбереме, мора да се вратиме седум века пред првиот Божиќ, во времето на пророкот Исаија. Во тоа време Исаија напишал: „Народот кој оди во темнина, ќе види голема светлина; врз оние што живеат во земјата на смртната сенка ќе болсне светлина... Зашто дете ни се роди, Син ни се даде; власта е на рамењата Негови, и ќе го наречат Чудесен Советник, Бог силен, Отец вечен, Кнез на мирот."

Седум века подоцна, на првиот Божиќ се роди тоа дете. Витлеемската ѕвезда го осветли патот на тројцата мудреци до местото каде се наоѓаше Младенецот. Истиот оној Младенец кој по 30 години за Себе ќе изјави: „Јас сум светлината на светот; кој врви по Мене нема да оди во темнина, а ќе ја има светлината во животот."

За Него Апостолот Јован вели дека „во Него беше животот и животот им беше светлина на луѓето. Светлината свети во темнина и темнината не ја опфати. Тој беше вистинска светлина која го осветлува секој човек што доаѓаше во светов."

Драги пријатели,

На овој голем христијански празник – Божиќ, кога одново го прославуваме раѓањето на Исус Христос, повикани сме да посведочиме за силата, но и љубовта, праведноста, но и милоста, светоста, но, и сочувството на нашиот Бог кој „толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој кој верува во Него да не загине, туку да има вечен живот. "

Тоа подразбираше дека Создателот се смести во своето создание, Невидливот стана Видлив, Недопирливиот стана Допирлив, Синот Божји стана и Син човечки, кој искуси прогонство, исмевање, закани, предавство, болки, страдања, отфрленост и смрт. И сето тоа го искуси за да се поистовети со секој еден од нас. „Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да биде спасен преку Него."

Тоа е врвен чин на љубов и себедавање.zlata_meglenska_hor_22

Драги верници,

Секој Божиќ Исус Христос чука на нашите порти и бара од нас да ги отвориме нашите срца и да му дозволиме да влезе, за да ни донесе простување, оправдување, спокој, мир и љубов. Да ни овозможи да бидеме послични на Него. Но, што значи тоа за секој еден од нас, во нашето секојдневие, тука, во нашата татковина Македонија?

Пред сè – одговорност кон себе и кон другите. Треба да постапуваме со другите луѓе онака како што сакаме другите луѓе да постапуваат со нас.

Да го љубиме ближниот како самиот себе си. А, ближен, според Св. Климент Охридски е секој оној што има иста природа со нас.

Треба да сме подготвени да си простиме и несебично да си помагаме, бидејќи, и покрај сите наши разлики, сите ние сме луѓе, со вроден човечки интегритет и неотуѓиво човечко достоинство.

Треба да се почитуваме и да се поддржуваме, бидејќи сме упатени едни на други. Или, како што мојот сопруг, Претседателот на Република Македонија честопати вели, цитирајќи го Св. Климент Охридски „во сè што правиме, да се престигнуваме во добрина."

Овој систем на вредности треба да биде водилка во животот што ни дава надеж, ни помага да се соочиме и да ги пребродиме и најголемите предизвици, и со тоа ни дава верба во моќта на добрината.

Како покровител на овој Божиќен концерт на хорски изведби ве поканувам заедно да ја почувствуваме Божиќната радост и да ја пренесеме светлината во нашите срца и во нашите домови.


Нека ни е честит Божиќ! Христос се роди!

За многу години!
zlata_meglenska_hor_36 

 

detska_klinika_1
Г-ѓа Маја Иванова им подари пакетчиња на децата во Клиниката за детски болести
Saturday, 31 December 2016 00:00
There are no translations available.

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова денеска ја посети Клиниката за детски болести во Скопје и им подари новогодишни пакетчиња на децата згрижени во таа јавна здравствена установа.
 

„По традиција, и оваа година сум на Клиниката за детски болести во Скопје во пресрет на новогодишната ноќ. Во посета сум на децата кои за жал оваа Нова година место во своите домови ќе ја поминат на клиника. Посакувам во Новата 2017 година да нема повеќе детски и родителски солзи. Овие деца што поскоро да се вратат во своите домови, во прегратките на своите родители, баби и дедовци, во школските клупи меѓу своите другарчиња, рече г-ѓа Иванова.
 

Сопругата на Претседателот на Република Македонија изрази благодарност и почит кон персоналот на Детската клиника кои, како што рече, пред се ја даваат својата несебична љубов, а потоа и своето знаење за сите деца што се на клиника и воопшто за сите деца на кои им е потребна помош, како и благодарност до медиумите кои, како што рече, секогаш се присутни кога се во прашање децата. „Посебно ви благодарам за се што правите кога се во прашање децата со посебни потреби и децата со аутизам затоа што преку вас допира нашиот глас во јавноста за подигање на јавната свест дека овие проблеми постојат. Ви ја честитам Новата година и ви посакувам лична и семејна среќа на сите и се надевам дека во Новата 2017 година ќе имате многу успешни детски приказни, нагласи г-ѓа маја Иванова.
 

Директорката на Клиниката за детски болести д-р Аспазија Софијанова изрази задоволство од традиционалната посета на сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова со која ги слушаат желбите на дечињата, кои ги искажуваат во просториите на клиниката.
 

„Болеста им оневозможува тоа да го направат во своите домови, со своите другарчиња. Убавата енергија што ја внесуваме заедно, пакетчињата што ги делиме и споделбата на желбите кои сакаме да ни се исполнат, а тоа е здравјето, да ни биде секогаш -примарно. И оваа година тоа е дел од нашата најголема желба - 2017 година да бидеме сите многу поздрави, посреќни и понасмеани и со многу повеќе љубов“, рече д-р Софијанова.
detska_klinika_2 

paketcinja1
„Во нашиот заеднички свет“- предновогодишна прослава за поддршка на децата со аутизам, АДХД и Аспергеров синдром
Saturday, 17 December 2016 15:39
There are no translations available.

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, денеска присуствуваше на предновогодишната прослава во организација на здружението на граѓани за третман на лицата со Аутизам, АДХД и Аспергеров синдром  - „Мојот Свет“ и Германскиот културен центар.
 

Целта на настанот, подржан од г-ѓа Маја Иванова,  е да се подигне свеста на јавноста за поддршка на децата со аутизам, АДХД и Аспергеров синдром, како и можностите за нивна инклузија во нормалниот образовен процес.  Воедно, со заедничкиот настап на децата,  целта е уште од најмала возраст да се поттикне чувството за меѓусебна грижа и радувањесо најблиските.
 

Во рамки на настанот насловен „Во нашиот заеднички свет“,  беше одржана креативна работилница и приредена културно-уметнички и забавна програма во која учествуваа стотина деца преку изведба на рецитали, глума и песни на македонски и германски јазик. 
 

г-ѓа Маја Иванова во континуитет ги поддржува активностите и иницијативите на здружението „Во мојот свет“ и е покровител на Меѓународниот ден на аутизмот. Во рамки на прославата, г-ѓа Иванова на децата им подели новогодишни пакетчиња, посакувајќи им среќни новогодишни и божиќни празници.

paketcinja 

SOSjubilej1
Address by Ms. Maja Ivanova on the occasion of the 15th anniversary of SOS Children’s Village
Wednesday, 30 November 2016 21:38

Dear guests,
Ladies and gentlemen,

It is my distinct honor and pleasure that the 15th anniversary of the establishment of the SOS Children's Village in the Republic of Macedonia is marked under my auspices.

At the outset, I take this opportunity to convey cordial greetings from my husband, the President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, with whose support, early in his first term, I decided to engage in activities related to our greatest and priceless treasure, our dearest and most vulnerable - the children.

Ladies and gentlemen,

It is said the family is the pillar of every society, but what about the children who do not have the luck and the opportunity to grow up in their biological families? What happens when fate plays a joke with them and they are left alone?

Children who have no family or have been rejected by their biological family do not have huge requirements to feel loved. Small treats of attention and warmth are enough for a child to feel loved.

It is in such cases that the true and irreplaceable role of the SOS Children's Village in the lives of these children is recognized. Above all, in providing a sense of belonging, protecting the children from the SOS Children's Village, in learning the values and responsibilities, creating relationships that last a lifetime, in healing emotional wounds, rejecting the sense of alienation and estrangement, but also in building confidence.

sosjubilej4Dear guests,

Last week I had the opportunity to visit the SOS Children's Village and I realized that you have so many things to be proud of, which motivate you for further major achievements, and therefore I want to assure you that you have my full support. Once again thank you for your kind and warm hospitality. To my great delight, it was a wonderful day spent together with the team of the SOS Children's Village, the SOS families, the SOS mothers and children, who enriched the day with their appealing performance and witty lyrics in their recital.

Dear friends,

This evening, I would like to praise all of your activities and to encourage you to continue the successful work in the future, by expanding and supplementing the humane and noble mission of the SOS Children's Village for many years.

On this occasion I would like to especially salute the SOS mothers and SOS parents whose role is highly and extremely important. With their care and attention, sharing all the joys and sorrows brought by everyday life, they help the children feel the safety of a warm hearth and love of the closest, as they help them grow up and develop in a stable family environment, making them ready to face the life challenges as established, strong, independent individuals and responsible citizens.

Ladies and gentlemen,

We highly appreciate the mission of the SOS Children's Village in protecting children who are at risk and in danger of being rejected by their biological family. Besides child care, the SOS Children's Village works on prevention of the child to be rejected by its biological family. I am convinced that your efforts in this context yield positive results, for which, once again, I congratulate you.

Your organization provides support to children in the educational process, makes health care and basic health services for the sheltered children more accessible, provides social care, teaches them about their rights and fights for their rights to be respected. And, most of all, it opens the door of the sheltered children to a nicer, brighter and happier world, in which they have their family, have brothers and sisters, where they are carefree and free from the problems of the adults and of the everyday life; it opens the door to a bright and stable future in which they have the same rights and opportunities as their peers.

sosjubilej3Dear friends,

All additional efforts of the SOS Children's Village are welcome, including the opening of the Counseling Centre for Parents and Children in Suto Orizari, which, after a year of its establishment, turned into Counseling Centre for Parents and Children at the level of the Municipality of Gazi Baba.

The role of the SOS Children's Village is huge for all sheltered children, since they leave it as independent and established personalities with values, knowledge and skills, able to live independently. However, not to encounter any major reversal or intersection in their lives, from a foster family directly to autonomy, the role of the SOS Children's Village does not end there, but continues with its support in the youth communities, and, after 18 years of age, with the semi-independent living program.

Considering that the Republic of Macedonia has been faced with one of the greatest humanitarian challenges nowadays, the migrant crisis, the SOS Children's Village expanded its work recently with children in detention centers in the border areas. Congratulations for all your engagements with children staying in the camps in Tabanovce and Bogorodica.

But this is not all; there are many things to be highlighted for the SOS Children's Village. In my opinion, even if we try to point out everything, something may be omitted because its scope of work is wide. But one thing I am certain and I must emphasize - I ask you, to greet with applause the staff and volunteers at the SOS Children's Village, and, of course, to greet all those who, from the beginnings of the SOS Children's Village, participated in building this success story.

Dear friends,

I would like to extend my gratitude, but also to call all institutions, NGOs, individuals to continue or engage and thus support the work of the Village. Therefore, on this 15th anniversary of your existence, I send cordial greetings to all former and current sheltered children and staff, volunteers, SOS parents, SOS mothers, SOS aunts, and all who directly or indirectly help the work of the SOS Children's Village.

We all have an obligation to try to make children's rights a priority; the children will pay us back if they learn to enjoy their right to a carefree childhood.

Thank you.

sosjubilej2

sosweb1
Г-ѓа Маја Иванова во посета на „СОС Детско село“
Monday, 21 November 2016 14:14
There are no translations available.

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, денеска го посети „СОС Детското село" во пресрет на одбележувањето на 15 годишниот јубилеј од нивното основање.

Г-ѓа Иванова беше срдечно пречекана од раководството на „СОС Детско село ", од децата и младите згрижени во селото, како и од СОС Мајките кои се заблагодарија за посетата и за континуирана поддршка и внимание од нејзина страна. Децата од СОС Детското село денеска пред присутните се претставија со рецитал и претстава, додека пак централната манифестација по повод 15 годишниот јубилеј на "СОС Детско село Македонија", чиј покровител е г-ѓа Маја Иванова, ќе се одржи на 30 ноември .

Сопругата на Претседателот изрази задоволство што е дел од „СОС Детското село" и што има чест да биде покровител на манифестацијата. „Ви посакувам многу здравје, среќа, радост и убавини. Да бидете добри ученици и да ви се остварат сите желби. Да станете одлични спортисти, добри глумци и глумици, да бидете аналитичари, правници, доктори и се она што ви посакува срцето, им порача г-ѓа Иванова на децата и младите.

soswebГ-ѓа Маја ја пренесе севкупната поддршка од семејството Иванови и изрази голема почит кон СОС мајките кои, како што посочи, даваат несебична грижа и љубов на децата за тие да израснат во подготвени и лојални граѓани на нашата држава.

Во посета на „СОС Детското село" беше и амбасадорката на Република Австрија во Република Македонија, г-ѓа Ренате Коблер, која посочи дека Австријците од мали растат со концептот СОС Детско село и идејата и замислата на нејзиниот сонародник Херман Гмајнер.„Сметам дека Гмајнер многу би се радувал што неговата идеја и понатаму се развива и во иднина ќе постои. Ви ја честитам 15-годишнината. До мене многу допира тоа што гледам дека голем број на луѓе го изодуваат овој пат, што не е вообичаен", рече Коблер.

Националиот директор на СОС Детско село Македонија Јулијана Гапо, порача дека остануваат посветени да работат и помагаат, дека нивната цел е ниту едно дете да не расте без семејство и без дом, и се додека и последното дете има поддршка од нивната работа ќе продолжат.

По повод новогодишните и божиќните празници г-ѓа Иванова редовно ги посетува децата без родители, како и децата згрижени во болниците. На покана на г-ѓа Маја, децата и младите од „СОС Детското село", беа гости во домот на Иванови за време на Божиќните празници во 2011 година.

Темелите на првото македонско „СОС Детско село" се поставени во април 1999 година. Во моментов во селото се згрижени 69 деца на возраст од две до петнаесет години, за кои се грижат 12 СОС мајки.

sosweb2

mivanova
Поздравно писмо до учесниците на 9. Национална конференција за борба против ракот на дојка
Thursday, 20 October 2016 23:38
 
Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Next > End
Page 1 of 9

Biography

The first lady of the Republic of Macedonia, Mrs Maja Ivanova, has a BC in law, and write poetry in her spare time.

Read More

Photo gallery

Maja_fotogal